Interview met Luxaflex® over het positieve effect van licht

Interview met Luxaflex® over het positieve effect van licht
7 februari 2024

Raambekleding wordt nog te vaak los gezien van andere aspecten van de inrichting en de functies van woonruimtes, aldus Jaap-Jene. Goede raamdecoratie kan echter een grote bijdrage leveren aan een goede isolatie, waardoor tot vijftig procent van de warmte in huis behouden kan blijven. Het gebruik van isolerende Duette® Shades in combinatie met overgordijnen kan ervoor zorgen dat er geen warmte via de ramen verloren gaat.

 

 

De manier waarop licht binnenkomt - helder en levendig of zacht en gedempt - hangt af van de ligging van je huis, legt Jaap-Jene uit. Door hier rekening mee te houden bij het kiezen van je inrichting, voorkom je verrassingen. Jaap-Jene merkt op dat mensen vaak pas laat nadenken over raamdecoratie en zonwering, terwijl ze wel veel geld uitgeven aan andere lichtbronnen. Door vroegtijdig te informeren over zonwering kunnen verrassingen worden voorkomen en kan de zonwering mooi worden geïntegreerd.

Rust in huis begint bij het optimaal benutten van de veranderende, sfeerbepalende eigenschappen van licht. Jaap-Jene Langevoord benadrukt het belang van licht in ons woongenot: "Met de juiste zonwering kun je een bewolkte dag lichter laten lijken of een benauwde kamer koeler en aangenamer maken." Het seizoen speelt ook een grote rol in de inrichting van je huis. In de zomer staat de zon hoger aan de hemel en veroorzaakt minder verblindend licht, terwijl de bladeren aan de bomen de lichtinval diffuser maken. In de herfst en winter bieden kale bomen meer privacy, vooral in drukke straten.

 

 

Duurzaam maken van je huis

Duurzaamheid is een belangrijke trend, zowel in materiaalkeuze als productontwikkeling. Luxaflex® produceert duurzaam en heeft het Cradle to Cradle certificaat ontvangen voor verschillende producten. De Horizontale Jaloezieën zijn bijvoorbeeld gemaakt van 98% gerecycled aluminium en de Greenscreen® Sea-Tex™ Rolgordijnen zijn gemaakt van gerecycled plastic. Met deze initiatieven draagt Luxaflex® bij aan een beter milieu en een duurzame toekomst.

Volgens Jaap-Jene wordt raambekleding nog te vaak los gezien van de rest van de inrichting en de functies die de woonruimtes hebben. “Men denkt na over welke vloer er moet komen, hoe uitstoot verminderd wordt met goed geïsoleerde muren, zonnepanelen en dubbel glas. Gelukkig beseft men steeds vaker dat de meeste warmte ontsnapt via het raam en dat goede raamdecoratie een enorm bijdrage kan leveren aan een goede isolatie. Dit is dus juist een serieuze speler in het duurzaam maken van je huis.” Want wist je dat tot wel vijftig procent van de warmte in huis via de ramen kan ontsnappen? Aan de andere kant kan de warmte die van buiten naar binnen komt (warmteopbrengst) een kamer onaangenaam warm en benauwd maken. De combinatie van bijvoorbeeld een isolerende Duette® Shade met mooie overgordijnen zorgt dat er geen warmte ontsnapt via de ramen.”

 

 

Automatisch openen en sluiten van raamdecoratie

Met PowerView Automation® kun je Luxaflex® raambekleding eenvoudig bedienen met je smartphone, tablet of afstandsbediening. Je hebt volledige controle over de lichtinval en privacy, zelfs als je niet thuis bent. Jaap-Jene benadrukt dat de app ontworpen is voor eenvoudig gebruik en dat adviseurs kunnen helpen bij het instellen van voorkeursprogramma's. 

 

 

Zonwering voor een beter milieu

Eén van de trends is de aandacht voor duurzame materialen en afkomst van producten. Door rekening te houden met de duurzame aspecten van je inrichting, draag je je steentje bij aan een beter milieu. Luxaflex® is daarom altijd bezig met de vraag hoe het merk kan bijdragen aan een duurzame wereld. “Dit doen we onder meer door duurzaam te produceren. Voor bepaalde producten – zoals onze Horizontale Jaloezieën, een aantal Rolgordijnen, Plissé Shades en Verticale jaloezieën − hebben we het Cradle to Cradle certificaat ontvangen. Hierbij wordt gekeken naar circulaire productiestandaarden, waarmee wij de circulariteit van onze producten kunnen aantonen en verder ontwikkelen. Het vinkt het gehele duurzame proces af, van productie met minimaal waterverbruik tot gerecyclede grondstoffen, goede arbeidsomstandigheden en onze filosofie. Belangrijk voor onze consumenten omdat elk nieuwbouwhuis vanaf 2021 aan de norm voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) - dit zijn eisen op gebied van duurzaamheid - moet voldoen.” Ook wat betreft productontwikkeling staat Luxaflex® niet stil. Zo vernieuwde het merk onlangs haar collectie Horizontale Jaloezieën van 98% gerecycled aluminium en is Jaap-Jene trots op de Greenscreen® Sea-Tex™ Rolgordijnen, de eerste rolgordijnen ter wereld die van gerecycled plastic zijn gemaakt. “We zijn blij dat we hiermee één van de grootste problemen van dit moment helpen aan te pakken: de bedreiging van onze oceanen.”